Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony jeszcze ciepły. Ciasto to piecze moja Mama, gdy robimy Jej niezapowiedzianą wizytę. Zawsze pod ręką ma słoik uprażonych jabłek, nie zdążymy się rozpakować, a ciasto jest gotowe. Z oczywistych względów nasze wizyty są częste ;)
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1423
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 306
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36229
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1423
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 306
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36229
Składniki
Jabłka obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon i cukier do smaku, wymieszać. Do garnka wlać sok z cytryny oraz 1/3 szklanki wody, dodać jabłka. Całość zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną. Jeśli jabłka są twarde, jędrne i soczyste (np. szara reneta) konieczne będzie dłuższe duszenie ich pod przykryciem. Gotowe jabłka odstawić. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Wymieszać razem mąki oraz proszek do pieczenia i dodać do utartych jajek, na przemian z margaryną. Dokładnie wymieszać. Na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej pergaminem (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20) rozłożyć więcej niż połowę ciasta, posypać go tartą bułką i pokryć usmażonymi jabłkami. Przykryć resztą ciasta i upiec, 30-40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.