Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka kroków, aby uzyskać naprawdę doskonały przysmak! Aby wzmocnić orzeźwiający efekt deseru, zatop w galaretce sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny czy borówki.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2286
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1299
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2286
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1299
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Rozpuść owocowe galaretki we wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do stężenia. Żelatynę lub przezroczystą galaretkę rozpuść we wskazanej ilości gorącej wody i także pozostaw do przestygnięcia.
Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwal białka cukrem i dolej sok z cytryny. Piana z białek powinna być tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry dnem, zawartość pozostaje nieruchomo. Następnie niewielkim strumieniem wlewaj tężejącą żelatynę do piany.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza brzegi foremki. Wylej masę białkową do blaszki i wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki i wylej do niej tężejące galaretki. Schładzaj deser około 2-3 godzin. Po tym czasie wyjmij, pokrój równe kawałki i obtocz w wiórkach kokosowych.