Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka kroków, aby uzyskać naprawdę doskonały przysmak! Aby wzmocnić orzeźwiający efekt deseru, zatop w galaretce sezonowe owoce: truskawki, jagody, maliny czy borówki.
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 226
To pyszne, szybkie i łatwe ciasto idealnie nada się na smaczny deser.
Odsłon: 35
Jeśli nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem, zrób frytki. Jest to prosta pr...
Odsłon: 48
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 226
To pyszne, szybkie i łatwe ciasto idealnie nada się na smaczny deser.
Odsłon: 35
Jeśli nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem, zrób frytki. Jest to prosta pr...
Odsłon: 48
Składniki
Rozpuść owocowe galaretki we wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do stężenia. Żelatynę lub przezroczystą galaretkę rozpuść we wskazanej ilości gorącej wody i także pozostaw do przestygnięcia.
Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwal białka cukrem i dolej sok z cytryny. Piana z białek powinna być tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry dnem, zawartość pozostaje nieruchomo. Następnie niewielkim strumieniem wlewaj tężejącą żelatynę do piany.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza brzegi foremki. Wylej masę białkową do blaszki i wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki i wylej do niej tężejące galaretki. Schładzaj deser około 2-3 godzin. Po tym czasie wyjmij, pokrój równe kawałki i obtocz w wiórkach kokosowych.