Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy fit deser, spróbuj
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19119
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 124
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 275
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 354
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19119
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 124
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 275
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 354
Składniki
Tapiokę namaczamy w mleku. Im dłużej moczymy, tym szybciej się gotuje. Gotujemy, cały czas mieszając. Można dodać przyprawy typu imbir, kardamon. Jeśli mleko się wygotuje to dolewamy wody, kulki muszą być przezroczyste. Rozlewamy budyń do pucharków. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem, 200g wody. Po jakimś czasie (u mnie po ok. godzinie) blendujemy daktyle wraz z wodą, dodajemy masło orzechowe i kakao. Powstały mus przelewamy na tapiokę. Desery dekorujemy brzoskwinią i borówkami bądź dowolnymi owocami, dżemem, musem owocowym. Schładzamy w lodówce albo jemy od razu po przyrządzeniu, smakuje na ciepło i na zimno.