Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10312

Dodano:

Odsłon: 11681

dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki.

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej
  • -50g drożdży -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g masła -250ml mleka
  • SER -500g sera półtłustego -2 jajka -2 łyżki cukru
  • KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru
  • -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek
  • DODATKOWO -ok 300g borówek leśnych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto.
    Ono ma być klejące.Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia.


    SER

    Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę.

    KRUSZONKA

    Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.Następnie na ciasta dajemy masę serową,

  3. posypujemy ją borówkami i kruszonką

  4. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.

  5. I gotowe.
    Ciasto pięknie wyrasta, jest wysokie, puszyste, mięciutkie.
    Idealne do kawki czy szklanki zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń