Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5049
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4865
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44976
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 606
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5049
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4865
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44976
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 606
Składniki
Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto. Ono ma być klejące.Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia. SER Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę. KRUSZONKA Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.Następnie na ciasta dajemy masę serową,
posypujemy ją borówkami i kruszonką
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.
I gotowe. Ciasto pięknie wyrasta, jest wysokie, puszyste, mięciutkie. Idealne do kawki czy szklanki zimnego mleka.