Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10312
Dodano: 26.07.2019
Odsłon: 11681
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy do podrośnięcia.Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Następnie dodajemy jajka wymieszane z cukrem i wszystko mieszamy, następnie dodajemy przestudzone masło i wszystko mieszamy ręka na jednolite ciasto.
Ono ma być klejące.Ciasto posypujemy mąką, dajemy do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na około 25 minut do podrośnięcia.
SER
Ser dajemy do miski, dodajemy cukier i dwa jajka i wszystko miksujemy na masę.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy ręka do uzyskania sypkiej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, rozprowadzamy po całej blaszce i wyrównujemy.Następnie na ciasta dajemy masę serową,
posypujemy ją borówkami i kruszonką
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni.
I gotowe.
Ciasto pięknie wyrasta, jest wysokie, puszyste, mięciutkie.
Idealne do kawki czy szklanki zimnego mleka.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 26 lipca 2019Zgłoś do usunięcia
Marzenie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz