Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1134
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2662
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1134
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2662
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jabłko jest bardzo soczyste odciskamy sok)
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.
Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.