Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi chyba każdy. Puszysty, słodki ser z sezonowymi, kwaskowatymi owocami to idealne połączenie smaków. Dzięki ubitej pianie z białek masa serowa jest bardzo delikatna i puszysta. Kwintesencją smaku są porzeczki, które tworzą idealny duet z chrupiącą kruszonką posypaną cukrem pudrem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4527
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5948
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4527
Składniki
Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki a drugą wyklejamy spód formy wyłożony papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Następnie pieczemy w 180°C ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Temperaturę zmniejszamy do 160°C. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, ubijamy na biały, puszysty krem ok. 10 minut. Dodajemy miękkie masło, miksujemy jeszcze chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy śmietankę, budyń (proszek),sok z cytryny oraz ser łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą serową. Wylewamy na podopieczny spód. Układamy owoce połączone ze skrobią i cukrem. Na wierz dajemy ciasto, rwiemy lub ścieramy na tarce. Formę z podopiecznym spodem szczelnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy w większej formie. Do większej formy wlewamy wrzątek. Pieczemy ok.70 min. Sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Następnie schładzamy całą noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem Smacznego!