Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi chyba każdy. Puszysty, słodki ser z sezonowymi, kwaskowatymi owocami to idealne połączenie smaków. Dzięki ubitej pianie z białek masa serowa jest bardzo delikatna i puszysta. Kwintesencją smaku są porzeczki, które tworzą idealny duet z chrupiącą kruszonką posypaną cukrem pudrem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 336
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4774
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 93
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 119
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 336
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4774
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 93
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 119
Składniki
Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki a drugą wyklejamy spód formy wyłożony papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Następnie pieczemy w 180°C ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Temperaturę zmniejszamy do 160°C. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier, ubijamy na biały, puszysty krem ok. 10 minut. Dodajemy miękkie masło, miksujemy jeszcze chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy śmietankę, budyń (proszek),sok z cytryny oraz ser łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą serową. Wylewamy na podopieczny spód. Układamy owoce połączone ze skrobią i cukrem. Na wierz dajemy ciasto, rwiemy lub ścieramy na tarce. Formę z podopiecznym spodem szczelnie owijamy folią aluminiową i umieszczamy w większej formie. Do większej formy wlewamy wrzątek. Pieczemy ok.70 min. Sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Następnie schładzamy całą noc w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem Smacznego!