Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i puszysty sernik, zamiast owocowej pianki można posypać cukrem pudrem
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21624
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21624
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Ciasteczka pokrusz za pomocą wałka lub blendera. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszaj, aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Dno formy o średnicy 24cm wyłóż papierem. Rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową i dobrze dociśnij. Schładzaj w lodówce 10min. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.
Żółtka oddziel od białek i umieść w misie miksera. Dodaj cukry. Ubijaj na najwyższych obrotach na biały i puszysty krem około 10 minut. Dodaj miękkie masło, miksuj jeszcze chwilę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj ser łyżka po łyżce, śmietankę, budyń w proszku oraz skórkę z cytryny.
Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj do połączenia. Formę z podopiecznym spodem owiń folią aluminiową i umieść w większej brytwannie. Masę wyłóż na podopieczny spód, wyrównaj. Brytwannę wypełnij wrzątkiem. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C i włóż ciasto z kąpielą wodną. Piecz ok. 1,10h. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki na całą noc.
OWOCOWA PIANKA: Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw do napęcznienia. W rondelku umieść owoce, zasyp cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę do lekkiego odparowania soku. Następnie zblenduj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę podgrzej w mikrofali, nie doprwadzaj do wrzenia, ponieważ straci właściwości żelujące. Dodaj do owocowego puree i wymieszaj. W misie miksera umieść śmietankę, ubij na ¾, dodaj mascarpone i Ubijaj jeszcze chwilę. Cienkim strumieniem wlej puree, połącz. Lekko tężejącą piankę wyłóż na schłodzony sernik. Udekoruj wg uznania. Smacznego :-)