Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik na krakersach

Puszysty sernik na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 9096

Pyszny, puszysty, delikatny i lekki sernik upieczony na krakersach, posypany cukrem pudrem. Dla mnie jest idealny.

Składniki

  • kilkanaście sztuk solonych krakersów
  • 500g białego sera (użyłam sera chudego w kostce)
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100g masła
  • 3 jaja
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszysty sernik na krakersach

Przygotowanie

  1. Masło i jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie formy ułożyłam solone krakersy. Niektóre ułożyłam dubeltowo, ale nie jest to konieczne. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i zblendowałam je razem na jednolitą masę. Jeśli użyjecie sera z wiaderka wystarczy wymieszać łyżką. Mój ser był tylko jakby jednokrotnie zmielony i miał małe grudki, więc zdecydowałam się na blendowanie. Następnie masę serową zmiksowałam z miękkim masłem. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utarłam z cukrem zwykłym, waniliowym i śmietaną. Do utartych żółtek dodawałam po łyżce ser wymieszany z masłem. Gdy masa była jednolita dodałam sok z cytryny i proszek budyniowy. Wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę łyżką. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do formy na spód z krakersów. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i wystudziłam w formie, przykryty ściereczką. Po wystudzeniu, sernik schłodziłam w lodówce. U mnie chłodził się całą noc. Przed podaniem wyjęłam go z tortownicy i posypałam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń