Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka z jabłkami

Przepis dnia 2014-10-28
Pychotka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5551

Dodano:

Odsłon: 124073

Jabłka zapieczone pod pysznym chrupiącym ciastem,po prostu pychotka. Proste w przygotowaniu i z gatunku \"idą goście\" bo ekspresowo się je robi.

Składniki

  • jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety),1 kg
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier, 1 szklanka
  • jajka, 3 sztuki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pychotka z jabłkami

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w cząstki.Następnie ułożyć na wysmarowanej
    blasze lub tortownicy.

  2. Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel,dodać mąkę i proszek do pieczenia.

  3. Tę masę wylać na jabłka.Piec ok. 30 minut w 180 st.C.,posypać cukrem pudrem.

  4. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zuza33 18 listopada 2014 Zmodyfikowałam odrobine przepis.Jabłka "zmiekczyłam" odrobine w garnczku jak puściły trochę soku, dodałam budyniu z torebki i wymieszałąm.ciasto utarłam, na spod o wym,20x30cm położyłam papier i wylałam ok.0,5 cm ciasta i zapiekłam w temp.160stopni ok 5 minut, wyjęłam , wyłożyłam jabłka i wylałam na nie resztę ciasta , bo naprawdę szybko znika :-) takie dobre...zapiekałam ok.30-40 minut na termoobiegu ale zmniejszyłam temp. do ok.150 stopni. Musi się odrobine wolniej piec aby się nie przypaliło. Moi domownicy pieją z zachwytu. Ciasto najlepsze jest jak postoi i ostygnie. piekę rano aby wieczorem je zjeść.Na początku piekłam je co drugi dzień ale dałam sobie spokój, przecież to ma tez kalorie !!!! :-) Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 03 listopada 2014 W weekend zrobiłam ciasto według Pani przepisu i wyszło bosko! Błyskawiczne, a smak idealny :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

badi01 29 października 2014 Ja dziś zrobiłem w tortownicy i boki ok upieczone tak na obwodzie 3 cm do środka ale niestety środek chyba się nie upiekł tzn jabłka się rozlewały wymieszane z surową masą którą zalałem jabłka wierzch był upieczony. piekłem 35 min piekarnik góra-dół 190 stC. Czy coś zrobiłem nie tak proszę o radę Odpowiedzi: 3 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BASIA16 28 października 2014 Faktycznie pychotka ! szybkie ciasto dosłownie po 45 min ciepła szarlotka rozpuszcza się w ustach :) świetny przepis :)) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 28 października 2014 najlepszą szarlotkę robi siostra ANIELA,na jabłka wylewa gorący budyń waniliowy ,przykrywa to drugą częścią ciasta wsadza do pieca ,piecze na rumiano i po wystygnięciu - degustacja,no niebo w gębie! Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sugleiw 28 października 2014 A co z dnem samego ciasta? Ot, tak jabłka od razu na samej blasze? Coś tutaj nie logiczne ! Wyjdzie paćka ! Jak to potem pokroić , podać gościom? Odpowiedzi: 2 ▼

68 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń