Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5819
Dodano: 26.10.2014
Odsłon: 124662
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jabłka obrać i pokroić w cząstki.Następnie ułożyć na wysmarowanej
blasze lub tortownicy.
Z jajek i cukru utrzeć kogel-mogel,dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Tę masę wylać na jabłka.Piec ok. 30 minut w 180 st.C.,posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Na skróty
Komentarze do przepisu (22)

zuza33 18 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Zmodyfikowałam odrobine przepis.Jabłka "zmiekczyłam" odrobine w garnczku jak puściły trochę soku, dodałam budyniu z torebki i wymieszałąm.ciasto utarłam, na spod o wym,20x30cm położyłam papier i wylałam ok.0,5 cm ciasta i zapiekłam w temp.160stopni ok 5 minut, wyjęłam , wyłożyłam jabłka i wylałam na nie resztę ciasta , bo naprawdę szybko znika :-) takie dobre...zapiekałam ok.30-40 minut na termoobiegu ale zmniejszyłam temp. do ok.150 stopni. Musi się odrobine wolniej piec aby się nie przypaliło. Moi domownicy pieją z zachwytu. Ciasto najlepsze jest jak postoi i ostygnie. piekę rano aby wieczorem je zjeść.Na początku piekłam je co drugi dzień ale dałam sobie spokój, przecież to ma tez kalorie !!!! :-) Odpowiedzi: 1 ▼12 Kto głosował? | Odpowiedz

Joanna 03 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
W weekend zrobiłam ciasto według Pani przepisu i wyszło bosko! Błyskawiczne, a smak idealny :-) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

badi01 29 października 2014Zgłoś do usunięcia
Ja dziś zrobiłem w tortownicy i boki ok upieczone tak na obwodzie 3 cm do środka ale niestety środek chyba się nie upiekł tzn jabłka się rozlewały wymieszane z surową masą którą zalałem jabłka wierzch był upieczony. piekłem 35 min piekarnik góra-dół 190 stC. Czy coś zrobiłem nie tak proszę o radę Odpowiedzi: 3 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

BASIA16 28 października 2014Zgłoś do usunięcia
Faktycznie pychotka ! szybkie ciasto dosłownie po 45 min ciepła szarlotka rozpuszcza się w ustach :) świetny przepis :)) Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellajaga 28 października 2014Zgłoś do usunięcia
najlepszą szarlotkę robi siostra ANIELA,na jabłka wylewa gorący budyń waniliowy ,przykrywa to drugą częścią ciasta wsadza do pieca ,piecze na rumiano i po wystygnięciu - degustacja,no niebo w gębie! Odpowiedzi: 1 ▼14 Kto głosował? | Odpowiedz

sugleiw 28 października 2014Zgłoś do usunięcia
A co z dnem samego ciasta? Ot, tak jabłka od razu na samej blasze? Coś tutaj nie logiczne ! Wyjdzie paćka ! Jak to potem pokroić , podać gościom? Odpowiedzi: 2 ▼68 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 28 października 2014Zgłoś do usunięcia
Prawdziwa pychotka:)) Odpowiedzi: 2 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 27 października 2014Zgłoś do usunięcia
pewnie, że pychotka, pozdrawiam serdecznie ! :) Odpowiedzi: 3 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz