Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne koperty z jabłkami

Pyszne koperty z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 455

Prosty przepis na pieczone jabłuszka w cieście. Niektórzy nazywają je jabłkami w szlafroczkach, u mnie w domu mówiło sie na nie rożki z jabłkami, bo na początku mama zamykała je w trójkąt. Są kruche a jednocześnie delikatne - rozpływają się w ustach. Z podanych proporcji wychodzi ok 25 sztuk.

Składniki

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g masła lub margaryny
  • 250 g 18% kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • OK. 1 kg słodko-kwaśnych jabłek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne koperty z jabłkami

Przygotowanie

  1. Do lekko podgrzanej (letniej, nie gorącej) śmietany dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.

  2. Jak drożdże "ruszą" dodać pozostałą mąkę oraz tłuszcz i sól. Dobrze wyrobić ciasto - powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 0,5 godz.

  3. W tym czasie przygotować jabłka, obrać i pokroić każde na kilka części. Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

  4. Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i pokroić na kwadraty o boku ok.10/10cm.Na każdym położyć kawałek jabłka.

  5. Rogi ciasta zlepić - jak kopertę.

  6. Układać na blasze wyłożonej pergaminem w lekkim odstępie, bo nieznacznie urosną. Odczekaj jeszcze 10 min, wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 10-15 minut w temp 180 stopni z termoobiegiem, do ładnego zrumienienia.

  7. Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń