Do góry

Desery Przepis na:

pyszny, łatwy truskawkowy torcik...

pyszny, łatwy truskawkowy torcik...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1499

Dodano:

Odsłon: 3700

torcik jest wilgotny, kwaskowaty, delikatny..............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • jajka 3 sztuki
  • woda gorąca 4 łyżki
  • cukier 100 gram
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mąka tortowa 80 dag
  • mąka ziemniaczana 80 dag
  • proszek do pieczenia - szczypta
  • KREMY:
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • śmietana 30 % 250 ml
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • śmietana 30 % 150 ml
  • kakao 2 łyżki
  • truskawki 1 kg
  • kolorowa posypka - ile potrzeba
  • woda z cytryną 3/4 szklanki do nasączenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: jajka, cukier, woda gorąca, cukier wanilinowy ubijać w misie robota z 6 minut na najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem

  2. tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto

  3. piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce

  4. ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty

  5. KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności

  6. zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywnośc

  7. pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem

  8. blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem

  9. resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek, na boki przyklejać do kremu cieńsze plasterki truskawek, schować do lodówki najlepiej na całą noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 lipca 2015 po raz pierwszy spotkałam się z tym, że galaretka została wsypana do kremu bez gotowania - na ,,sypko,, Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń