Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z serem to drożdżowy przysmak, miękki i delikatny. Serowe wnętrze z dodatkiem rodzynek jest delikatnie słodkie, kremowe. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a większość czasu to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4535
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4535
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
W misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj żółtka i ciepłe mleko, a następnie ostudzone już masło. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Zagnieć ciasto na blacie lekko posypanym mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Uformuj kulę i włóż ją do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przez ok. 60 minut.
Przygotuj nadzienie. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Złóż rogaliki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Każde koło podziel na 8 trójkątów, w sposób podobny do krojenia ciasta.
Przy podstawie trójkątów rozkładaj po 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijaj trójkąty w rulony, w kierunku wierzchołka. Zakrzyw je lekko, tworząc rogalika.
Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je lnianą ściereczką i zostaw na ok. 30 minut.
W małej miseczce rozbełtaj białko z dodatkiem mleka. Posmaruj rogaliki przygotowaną mieszanką za pomocą silikonowego pędzelka. Posyp je odrobiną cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Rogaliki z serem piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed podaniem.