Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z serem to drożdżowy przysmak, miękki i delikatny. Serowe wnętrze z dodatkiem rodzynek jest delikatnie słodkie, kremowe. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a większość czasu to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta.
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 247
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8033
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 708
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 108
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 247
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8033
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 708
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
W misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj żółtka i ciepłe mleko, a następnie ostudzone już masło. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Zagnieć ciasto na blacie lekko posypanym mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Uformuj kulę i włóż ją do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przez ok. 60 minut.
Przygotuj nadzienie. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Złóż rogaliki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Każde koło podziel na 8 trójkątów, w sposób podobny do krojenia ciasta.
Przy podstawie trójkątów rozkładaj po 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijaj trójkąty w rulony, w kierunku wierzchołka. Zakrzyw je lekko, tworząc rogalika.
Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je lnianą ściereczką i zostaw na ok. 30 minut.
W małej miseczce rozbełtaj białko z dodatkiem mleka. Posmaruj rogaliki przygotowaną mieszanką za pomocą silikonowego pędzelka. Posyp je odrobiną cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Rogaliki z serem piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed podaniem.