Rogaliki z serem to drożdżowy przysmak, miękki i delikatny. Serowe wnętrze z dodatkiem rodzynek jest delikatnie słodkie, kremowe. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a większość czasu to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta.
Rogaliki z serem
Składniki
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 240 ml mleka
- 130 g masła
- 4 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- ¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- 50 g rodzynek
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 białko jajka
- cynamon do posypania
Składniki
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 240 ml mleka
- 130 g masła
- 4 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- ¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- 50 g rodzynek
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 1 białko jajka
- cynamon do posypania

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
W misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj żółtka i ciepłe mleko, a następnie ostudzone już masło. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Zagnieć ciasto na blacie lekko posypanym mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Uformuj kulę i włóż ją do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przez ok. 60 minut.
Przygotuj nadzienie. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Złóż rogaliki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Każde koło podziel na 8 trójkątów, w sposób podobny do krojenia ciasta.
Przy podstawie trójkątów rozkładaj po 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijaj trójkąty w rulony, w kierunku wierzchołka. Zakrzyw je lekko, tworząc rogalika.
Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je lnianą ściereczką i zostaw na ok. 30 minut.
W małej miseczce rozbełtaj białko z dodatkiem mleka. Posmaruj rogaliki przygotowaną mieszanką za pomocą silikonowego pędzelka. Posyp je odrobiną cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Rogaliki z serem piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 225

Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 193
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 147
Ostatnio komentowane przepisy

Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 225

Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 193
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 147



Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 240 ml mleka
- 130 g masła
- 4 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- ¼ łyżeczki soli
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki mleka
- 1 białko jajka
- cynamon do posypania
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
W misce połącz mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj żółtka i ciepłe mleko, a następnie ostudzone już masło. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Zagnieć ciasto na blacie lekko posypanym mąką, aż przestanie się kleić do dłoni. Uformuj kulę i włóż ją do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przez ok. 60 minut.
Przygotuj nadzienie. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Złóż rogaliki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą część na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Każde koło podziel na 8 trójkątów, w sposób podobny do krojenia ciasta.
Przy podstawie trójkątów rozkładaj po 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijaj trójkąty w rulony, w kierunku wierzchołka. Zakrzyw je lekko, tworząc rogalika.
Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je lnianą ściereczką i zostaw na ok. 30 minut.
W małej miseczce rozbełtaj białko z dodatkiem mleka. Posmaruj rogaliki przygotowaną mieszanką za pomocą silikonowego pędzelka. Posyp je odrobiną cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Rogaliki z serem piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed podaniem.