Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach rolada z delikatnym kremem śmietankowym. Pyszności. Polecam!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1137
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5670
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18188
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1137
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5670
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18188
Składniki
GALARETKA: W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę, a następnie wylewamy ją do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, po czym wstawiamy ją do lodówki. Gdy galaretka będzie sztywna kroimy ją na małe kwadraciki (ok.1cm x 1cm)
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Po tym czasie nadal miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier i miksujemy do momentu aż nie będzie wyczuwalny w masie. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia.
Obie mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitej piany. Mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175* (grzałka góra-dół).
Jeszcze ciepłą roladę zawijamy w rulon przy pomocy ściereczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM: Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż krem będzie sztywny.
Wystudzoną roladę rozwijamy, nakładamy krem zachowując ok. 5cm przerwy od brzegu (po to, aby przy zawijaniu krem nie wypłynął). Na krem układamy galaretkę, a następnie zawijamy ciasto w ciasny rulon. Końcówki obcinamy i posypujemy cukrem pudrem z wierzchu.