Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach rolada z delikatnym kremem śmietankowym. Pyszności. Polecam!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 698
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3752
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 698
Składniki
GALARETKA: W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę, a następnie wylewamy ją do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, po czym wstawiamy ją do lodówki. Gdy galaretka będzie sztywna kroimy ją na małe kwadraciki (ok.1cm x 1cm)
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Po tym czasie nadal miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier i miksujemy do momentu aż nie będzie wyczuwalny w masie. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia.
Obie mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitej piany. Mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175* (grzałka góra-dół).
Jeszcze ciepłą roladę zawijamy w rulon przy pomocy ściereczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM: Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż krem będzie sztywny.
Wystudzoną roladę rozwijamy, nakładamy krem zachowując ok. 5cm przerwy od brzegu (po to, aby przy zawijaniu krem nie wypłynął). Na krem układamy galaretkę, a następnie zawijamy ciasto w ciasny rulon. Końcówki obcinamy i posypujemy cukrem pudrem z wierzchu.