Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna orzeźwiająca rolada smakuje jak brzoskwiniowe lody, dlatego może być idealnym uzupełnieniem imprez w plenerze np. podczas majowego grillowania.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser ręczny, przesiewacz do mąki, silikonowa łopatka
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457757
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 587
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457757
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2280
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 587
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z tapioką i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej. Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Brzoskwinie osączamy z syropu. W rondelku mieszamy żółtko, tapiokę i 125 ml syropu. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Chwilę gotujemy do uzyskania gęstej masy.
Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodajemy skondensowane mleko, miksujemy do chwili, gdy masy się połączą. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy, aż uzyskamy gładki lśniący krem.
Do kremu dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy łopatką.
Zimny biszkopt rozwijamy z ręczników, smarujemy kremem. Zwijamy roladę i przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tak przygotowana rolada jest idealna na każdą okazję. Świetnie się sprawdzi podczas imprez plenerowych wystarczy pokroić na porcje i zapakować w pojemnik do żywności.