Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno słodka, pyszna rolada... idealna na świąteczny stół.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 242
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 366
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 387
Polecam.
Odsłon: 798
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 242
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 366
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 387
Polecam.
Odsłon: 798
Składniki
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami. Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy. Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając. Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce. Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady. Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.