Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z truskawkami to efektowne, lekkie i smakowite ciasto – idealne na słoneczny początek sezonu letniego!
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 57
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 44
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 683
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 57
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 44
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 683
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Ubij na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy.
Do piany z białek dodawaj po jednym żółtku, mieszając składniki na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie (tak, by piana z białek nie opadła), do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Na blasze piekarnika rozłóż papier do pieczenia i rozprowadź na nim równomiernie uzyskaną masą (na kształt prostokąta). Piecz przez około 15 minut. Wyłóż upieczony biszkopt na lekko wilgotną ściereczkę. Usuń papier do pieczenia. Zwiń biszkopt w rulon razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Użyj jednak o połowę mniej wody. Pozostaw galaretkę, by nieco stężała.
Truskawki umyj i usuń szypułki. Rozgnieć owoce widelcem lub zblenduj. Dodaj cukier do uzyskanego musu, jeśli uznasz, że jest mało słodki. Jeśli zaś będzie mało wyrazisty w smaku, dodaj nieco soku z cytryny. Wymieszaj z tężejącą galaretką.
Masę truskawkową rozsmaruj równomiernie na przestudzonym biszkopcie. Zawiń ponownie. Owiń roladę z truskawkami folią aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj roladę oprószoną cukrem pudrem. Możesz ozdobić ją kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty.