Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś smacznego i efektownego na Tłusty Czwartek.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1044
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2866
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 965
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14684
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1044
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2866
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 965
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14684
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Rozwałkować cienko i wykroić krążki o 3 średnicach. Ja wykrajałam szklanką, kieliszkiem do wina i kieliszkiem do wódki.
Krążki ponacinać w pięciu, sześciu miejscach i układać jeden na drugi zaczynając od największego. Środek dużego i średniego krążka smarujemy białkiem, żeby się skleiły. Na wierzchu każdej różyczki robimy wgłębienie, w które po usmażeniu włożymy nadzienie.
Smażymy w głębokim tłuszczu, wkładając różyczki wierzchem do dołu. Po kilku minutach odwracamy i dalej smażymy, aż będą rumiane.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy. Ja dekorowałam wisienkami z dżemu, ale każdy może udekorować w/g własnego uznania. SMACZNEGO! P.s. Mnie wyszło z tej porcji 28 sztuk.