Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1265
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1265
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć najlepiej przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 1 godzinę 10 min. Studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę w drzwiczki.
Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier. Schłodzić w lodówce.
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Jajka z żółtkami, z cukrem ubić na parze. Stopniowo dodawać sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijać tak długo aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno i dodawać stopniowo krem cytrynowy.
Na koniec dodać tężejącą cytrynową galaretkę.
Sernik objąć ponownie obręczą tortownicy.
Wyłożyć krem cytrynowy na sernik i pozostawić do stężenia w lodówce.
Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier i tak długo ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółty barwnik spożywczy, ale nie koniecznie. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić sernik wg fantazji. Udekorować np. plasterkami cytryny.
Schłodzić, najlepiej przez noc.
Smacznego.