Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 440
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 135
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 48
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 72
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 57
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 77
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 440
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 135
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 48
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 72
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 57
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 77
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem skondensowanym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć najlepiej przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 1 godzinę 10 min. Studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej wcisnąć rękawicę w drzwiczki.
Wystudzony sernik przełożyć na półmisek. Najlepiej przyłożyć półmisek do tortownicy i odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier. Schłodzić w lodówce.
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Jajka z żółtkami, z cukrem ubić na parze. Stopniowo dodawać sok z cytryn, otartą skórkę i masło. Ubijać tak długo aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Ubić śmietanę na sztywno i dodawać stopniowo krem cytrynowy.
Na koniec dodać tężejącą cytrynową galaretkę.
Sernik objąć ponownie obręczą tortownicy.
Wyłożyć krem cytrynowy na sernik i pozostawić do stężenia w lodówce.
Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier i tak długo ucierać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółty barwnik spożywczy, ale nie koniecznie. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić sernik wg fantazji. Udekorować np. plasterkami cytryny.
Schłodzić, najlepiej przez noc.
Smacznego.