Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3677
Dodano: 12.12.2018
Odsłon: 1485
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść.
Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut.
Wyjąć i odstawić
Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski.
Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę.
Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód.
Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc).
Przygotować posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę.
Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

ErJot 13 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Taki serniczek musi smakować obłędnie:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 12 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Musi być dobry :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 12 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Serniczek :), moje ulubione słodkości, a tu jeszcze z takimi fajnymi dodatkami. Super, pycha :)1 Kto głosował? | Odpowiedz