Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy z migdałami w karmelu

Sernik czekoladowy z migdałami w karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2667

Dodano:

Odsłon: 1344

Propozycja dla dorosłych - sernik czekoladowy z dodatkiem likieru Baileys i migdałami w karmelu

Składniki

  • SPÓD
  • 1 opakowanie herbatników digestive
  • 100 g stopionego masła
  • MASA
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 500 g sera na serniki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki likieru Baileys
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • MIGDAŁY W KARMELU
  • 50 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
    Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść.
    Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut.
    Wyjąć i odstawić

  2. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski.
    Podgrzać śmietanę ale jej nie gotować, zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
    Ser utrzeć z cukrem, następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Powoli dolać likier a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę.
    Na końcu dodać czekoladę ze śmietaną. Wymieszać i nałożyć na przestygnięty spód.
    Wstawić do piekarnik nagrzanego do 160 stopni i piec 50 minut.
    Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej całą noc).

  3. Przygotować posypkę: Uprażyć migdały w piekarniku. Na patelni rozgrzać masło z miodem i cukrem. Dodać migdały. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 8 minut. Wystudzić, połamać na kawałki i zmiksować na chrupką posypkę.
    Wykorzystać do udekorowania sernika (np. posypać po wierzchu lub obtoczyć boki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2018 Serniczek :), moje ulubione słodkości, a tu jeszcze z takimi fajnymi dodatkami. Super, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń