Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy na ciemnym spodzie

Sernik dyniowy na ciemnym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 240

Wykwintne ciasto na niedzielę. Zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sernik:
  • 50 dag twarogu półtłustego
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy na ciemnym spodzie

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kakao, cukier, jajka, olej
    i extrakt waniliowy. Utrzeć mikserem tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do foremki.

  2. Twaróg zmielić dwa razy. Chyba, że mamy z wiaderka, wtedy nie trzeba mielić. Dodać do niego puree z dyni, jajka, cukier i budyń. Wszystko wymieszać na jednolitą, gładką masę. Wyłożyć po łyżce na ciasto. Rozsmarować całość. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto już się upiekło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń