Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez sera! Już widzę Wasze zdziwione miny :) Tak się da? To się uda? Ba! Uda się, jest pysznie i na jednym kawałku się nie skończy! :) Sernik wychodzi bardzo delikatny i leciutki, rozpływający się w ustach, nie za słodki - idealny! Jak na "wyrób sernikopodobny", to plasuje się wysoko w moim osobistym rankingu wypieków ;) Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Cóż, czas zachwycić swoich gości i upiec ten wyjątkowy sernik bez sera :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy na bok. Żółtka ubijamy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Gdy cukier będzie już całkowicie roztarty, dodajemy powoli jogurty, przesiany proszek budyniowy o olej. Całość miksujemy na niskich obrotach miksera. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ubite białka w dwóch-trzech turach delikatnie mieszamy z masą jogurtową najlepiej za pomocą szpatułki lub łyżki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Masę jogurtową wylewamy na środek formy, wyrównujemy szpatułką lub łyżką i pieczemy przez 60 minut. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Dobre rady: Często przy pieczeniu serników pojawiają się problemy i wątpliwości. Podam Wam dzisiaj kilka moich sposób na udany sernik: wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę - najlepiej pokojową. białka ubijamy dokładnie na bardzo sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z masą serową - ja łączę je razem w dwóch, czasem trzech turach, wtedy mam pewność, że masa nadal będzie lekka i puszysta - nie śpieszę się z mieszaniem, robię to bardzo dokładnie. po ustawieniu temperatury w piekarniku dobrze jest włożyć na jego dno garnek lub naczynie żaroodporne z wrzącą wodą - sernik będzie puszysty i upieczony równomiernie (po 30 minutach od upieczenia sernika naczynie należy wyciągnąć z piekarnika). nie otwierajmy piekarnika w trakcie pieczenia (chyba, że góra sernika nadmiernie się przypieka, wtedy na chwilę otwieramy piekarnik po to, aby na wierch położyć kawałek folii aluminiowej - ma to trwać możliwie jak najkrócej!) nie przejmujmy się, gdy sernik opadł lub popękał - serniki już tak mają :) pamiętaj, że wszelkie niedoskonałości można zamaskować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową - ważne, że sernik będzie Wam smakował :)