Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3447
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 776
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34170
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 537
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3447
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 776
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34170
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 537
Składniki
SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.
Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.