Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19732
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 443
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 384
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6780
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242119
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19732
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 443
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 384
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6780
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242119
Składniki
SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.
Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.