Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7920
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1216
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13694
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7920
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1216
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13694
Składniki
SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.
Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.
Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.