Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mascarpone

Sernik mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 51714

Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni

Składniki

  • SPÓD:
  • Płatki kukurydziane 120 gram
  • Orzeszki ziemne solone 70 gram
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier 35 gram
  • MASA:
  • Mascarpone 50 dag
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Śmietana 30% 100 ml
  • Żelatyna 3 czubate łyżeczki
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik mascarpone

Przygotowanie

  1. SPÓD: Płatki śniadaniowe oraz orzeszki ziemne pokruszyć na małe kawałki. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać do tego pokruszone płatki i orzeszki. Całość dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na jej dno przygotowaną masę. Lekko ją przygnieść i wstawić do lodówki, aby zastygła.

  2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić, aby napęczniała.

  3. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Odstawić, aby lekko przestygła.

  4. Do dużej miski wlać zimną śmietanę i miksować ją. Stopniowo dodawać cukier puder (ciągle miksując). Gdy masa będzie puszysta i sztywna, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

  5. Z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz wyciskamy z niej sok. Wlewamy go do masy serowej, dolewamy żelatynę i wsypujemy skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i wykładamy masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilkanaście godzin, aby stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń