Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na zimno z prawdziwego sera. Świetny deser na upalne dni!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34570
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34570
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Składniki
Upiecz biszkopt, zgodnie z przepisem Wiolety333: białka ubij na sztywno , dodaj cukier i ubij , dodaj żółtka - ubij, na koniec dodaj mąkę i proszek . Wlej ciasto na dużą blachę i upiecz.
Teraz zajmiemy się warstwą czekoladową. Połowę sera ubij z cukrem pudrem (100 g), dodaj 200 ml śmietany, ubijaj aż masa będzie gęsta. Dodaj żelatynę, sok pomarańczowy i 200 g roztopionej na parze czekolady, wymieszaj dokładnie. dodaj kakao i pokrojone w kostkę 50 g czekolady, wymieszaj ponownie. Masę wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki.
Warstwa śmietankowo-pomarańczowa: ubij drugą połowę sera z pozostałym cukrem pudrem, dodaj 50 ml śmietany, ubij aż masa zgęstnieje. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 1 szklance wrzątku, i dodaj do masy po wystygnięciu. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Włóż na 15 minut do zamrażalnika, kiedy nieco stężeje wyłóż na czekoladową część.
Na śmietankowo-pomarańczowej części wyłóż pomarańcze lub mandarynki i na to wylej tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku). Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Smacznego! Maj, 2010r.