Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 158

Pyszny i bardzo łatwy do przygotowania sernik na zimno. Idealny na upalne dni.

Składniki

  • Biszkopt
  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • sól szczypta
  • Masa serowa
  • serek homogenizowany waniliowy 70 dag
  • żelatyna spożywcza 4 łyżeczki
  • aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • galaretka malinowa 1 opakowanie
  • maliny świeże 20 dag
  • borówki amerykańskie 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z galaretką i owocami

Przygotowanie

  1. Galaretkę malinową przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 blaty.

  2. Żelatynę wymieszać w 1/2 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać. Serek homogenizowany włożyć do miski, dodać rozpuszczoną żelatynę, aromat i zmiksować. ( w razie potrzeby można dosłodzić cukrem pudrem).


  3. Jeden blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy, wyłożyć przygotowany ser i przykryć drugim blatem.

  4. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Ciasto pokroić po całkowitym stężeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń