Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekąc go wiedziałam, że będzie bardzo dobry, ale jego smak całkowicie mnie zaskoczył (oczywiście pozytywnie:) ). A to wszystko za sprawą mleczka kokosowego, które jest w cieście wyczuwalne. Lekka serowa chmurka, miękka i puszysta, po prostu rozpływa się w ustach.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116938
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8023
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1644
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1327
Składniki
Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.
Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go 3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy: 175*C - 15 minut 120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).
10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy 120*C - 30 minut 90*C - 30 minut
Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.
zdj
zdj