Do góry

Desery Przepis na:

Sernik typu Greckiego z owocami

Sernik typu Greckiego z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 937

Dodano:

Odsłon: 5591

Ekspresowe, pyszne ciacho.

Składniki

  • Spód;
  • kilkanaście ciastek maślanych <mogą być korzenne, biszopty, wasze ulubione ale bez nadzienia>
  • masło <ilość taka by po połączeniu z ciastkami powstała konsystencja "mokrego piasku"
  • Masa serowa;
  • 3 jogurty greckie każdy po 400ml
  • 3 budynie waniliowe bez cukru <na 1/2 l mleka>
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo;
  • brzoskwinie <mogą być świerze lub z puszki ale musimy je dobrze odsączyć z syropu>
  • kilka suszonych śliwek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik typu Greckiego z owocami

Przygotowanie

  1. Spód;
    Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka mielimy w blenderze. Do ciastek dodajemy masło tyle by powstała nam masa o konsystencji mokrego piasku. Gotową masę przekładamy do formy 20x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Masa serowa;
    Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dodać żółtka i cukier puder. Ubić na puszysty krem. W drugim naczyniu ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. W trzecim naczyniu dokładnie wymieszać jogurty z proszkiem budyniowym. do żółtek dodać jogurty, dobrze wymieszać łyżką. Na końcu do masy żółtkowo jogurtowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy do połączenia składników.

  3. Brzoskwinie i suszone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160* i pieczemy około 60 minut <aż wierzch nabierze złotego koloru>. Wystudzone ciasto możemy polać polewą czekoladową lub lukrem. Ja zrezygnowałam z tej czynności.


    Rady;
    - nie mieszać zbyt długo masy serowej, gdy za bardzo napowietrzymy ser sernik po upieczeniu nam opadnie.
    - możemy zrobić sernik na kruchym spodzie <jak do tarty>
    - możemy dodać dowolne owoce i bakalie oraz czekoladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń