Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z brzoskwiniami.

Sernik waniliowy z brzoskwiniami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 592

Sernik jest o smaku waniliowym z kawałkami brzoskwiń, upieczony na spodzie z herbatników.

Składniki

  • biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę 7 połówek
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sernik waniliowy z brzoskwiniami.

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, budynie i brzoskwinie, cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową.

  2. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.

  3. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy.

  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

  5. Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem i kroimy na porcje.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń