Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4159
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4159
Składniki
Sernik po wiedeńsku jest to sernik bez klasycznego spodu. Im więcej sera a mniej ciasta tym bardziej smaczniejszy sernik. Ser może być z wiaderka lub twarogowy trzykrotnie mielony. Nowym sposobem nie dodaję do masy serowej ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieram razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Gdy wszystkie jajka będą już połączone z masłem i cukrem dodajemy małymi partiami ser dalej ucierając. Na koniec dodać budyń śmietankowy i pastę waniliową.
Część ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, która ma wysmarowane brzegi a na spodzie położony papier. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy brzoskwinie, a następnie drugą część ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narazić go na gwałtowną zmianę temperatur. Schłodzony sernik polać polewą. Przygotowanie polewy Masło wraz z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać wystudzony sernik.