Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 220
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20902
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 220
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20902
Składniki
Sernik po wiedeńsku jest to sernik bez klasycznego spodu. Im więcej sera a mniej ciasta tym bardziej smaczniejszy sernik. Ser może być z wiaderka lub twarogowy trzykrotnie mielony. Nowym sposobem nie dodaję do masy serowej ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieram razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Gdy wszystkie jajka będą już połączone z masłem i cukrem dodajemy małymi partiami ser dalej ucierając. Na koniec dodać budyń śmietankowy i pastę waniliową.
Część ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, która ma wysmarowane brzegi a na spodzie położony papier. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy brzoskwinie, a następnie drugą część ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narazić go na gwałtowną zmianę temperatur. Schłodzony sernik polać polewą. Przygotowanie polewy Masło wraz z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać wystudzony sernik.