Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 1062

Sernik z białą czekoladą udekorowany w stylu wielkanocnego mazurka. Przepis pochodzi z 416. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 2 garście orzeszków pistacjowych lekko solonych
  • MASA SEROWA:
  • 600 g twarogu
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • POLEWA:
  • ½ puszki masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • prażone migdały
  • lukier z cukru pudru i soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z białą czekoladą i polewą kajmakową

Przygotowanie

  1. Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.

  2. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką i skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować.

  3. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.

  4. Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową, prażonymi migdałami i lukrem.

  5. Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń