Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z białą czekoladą udekorowany w stylu wielkanocnego mazurka. Przepis pochodzi z 416. odcinka programu "Ewa gotuje".
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 614
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 74
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 12
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 33
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 45
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 614
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 74
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 12
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 33
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 45
Składniki
Orzeszki wrzucić do robota. Dodać pokruszone herbatniki i zmiksować. Przesypać do roztopionego masła i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i dobrze ubić. Schłodzić w lodówce.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Ser zmiksować z jajkami, śmietanką i skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować.
Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze przez 15 minut.
Sernik wystudzić. Wierzch posmarować masą kajmakową i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową, prażonymi migdałami i lukrem.
Masę kajmakową można przygotować w domu. Puszkę mleka trzeba gotować we wrzątku przez 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy wystudzić i otworzyć.