Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami.

Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1892

Dodano:

Odsłon: 1019

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego co znalazłam w lodówce i kuchennej szafce. Warto było go upiec, jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Jeśli macie ochotę na taki sernik to upieczcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Masa serowa:
  • 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 3 małe jajka
  • 165 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
  • około 2 szklanki świeżych malin
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka mam być i nie należy się martwić.

  2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.

  3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia.

  4. Podanie: Upieczony sernik dokładnie studzimy, ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Zimny sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy 23 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń