Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, puszysta bułka, z kakao tworzą idealny duet śniadaniowy.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 211
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2445
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7714
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 211
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 161
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2445
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7714
Składniki
Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę letniego mleka i około 15-20 dag mąki. Starannie wymieszać i dostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać do miski.
Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlać go do mąki. Dodać sól, żółtka, resztę mleka, na końcu tłuszcz. Wyrabiać ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię, dostaje od ręki i miski, dodać łyżeczkę cukru waniliowego, startą skórkę cytrynową oraz rodzynki i żurawinę. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy części, z każdej zrobić warkocz i włożyć do form wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (tym razem przygotowałam trzy keksówki, na trzy małe buchty, oczywiście można też użyć jednej większej brytfanny). Odstawić by wyrosły.
Przygotować kruszonkę - Mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon przemieszać, wlać wystudzone stopione masło i mikserem wymieszać. Mieszać tak długi, aż kruszonka osiągnie odpowiednią wielkość (im kruszonkę wyrabiamy dłużej, tym większa będzie kruszonka). Przygotowaną kruszonka rozłożyć na cieście
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50min. Ciasto powinno być przyrumienione, odstawać od brzegów formy, a drewniana szpilka po wyjęciu z niego powinna być sucha – wtedy ciasto jest upieczone.
Po wyciągnięciu z piekarnika buchtę smarujemy masłem.
Ciasto do wyrośnięcia odstawiamy w delikatnie wysmarowanej tłuszczem misce, przykrywamy lekko wilgotną ściereczką, aby w trakcie rośnięcia za dużo nie wyschło.