Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto łączy w sobie pyszny krem śmietankowo-orzechowy, delikatne biszkopty i orzeźwiający mus jabłkowy. Nie wymaga wiele pracy, a efektownie się prezentuje i jest bardzo smaczne.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37633
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 383
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9220
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37633
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 383
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9220
Składniki
Ciasto: Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej. Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 36x23 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć połową ponczu.
Mus owocowy: Obrane i starte jabłka umieścić w rondelku z wodą i cukrem i prażyć do uzyskania konsystencji marmolady, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Zdjąć rondelek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać mus. Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto, a na nich ułożyć naponczowane biszkopty.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Na koniec wmieszać łyżką posiekane orzechy włoskie.
Po wystudzeniu musu owocowego rozsmarować krem na biszkoptach, udekorować ciasto startą czekoladą i wstawić je do lodówki aby stężało.