Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki z malinami to świetna propozycja na śniadanie dla dzieci, przekąskę do pracy czy deser na grilla. Sprawdzą się zawsze i wszędzie, a dodatkowo są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki
Przygotuj ciasto. Mleko wymieszaj z masłem. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodawaj partami składniki mokre, za każdym razem dobrze mieszając. Wyrabiaj ciasto drożdżowe przez ok. 5 minut za pomocą haka do tego rodzaju wypieków. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 60 minut lub do podwojenia swojej objętości.
Przygotuj maliny. Owoce umyj i bardzo dokładnie wysusz. Posyp je cukrem i zalej ekstraktem waniliowym. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj bułeczki. Urośnięte ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek o kształcie prostokąta. Na jego połowie rozłóż maliny. Złóż ciasto tak, by druga połowa przykryła tę pierwszą. Podwójne ciasto z malinami w środku podziel ostrym nożem na paski o grubości ok. 2 cm. Zwiń każdy z nich niezbyt ciasno w spiralę. Bierz po dwie spiralki i je także zwiń w jeszcze większą spiralę. Nie przejmuj się uciekającymi malinami – staraj się wepchnąć je do środka.
Upiecz bułeczki. Przygotuj foremki do muffinek lub babeczek. Wysmaruj je dobrze masłem. Przygotowane wcześniej spirale z ciasta włóż do foremek, tworząc na górze pętlę i wciskając koniec pod spód. Przygotowane do pieczenia bułeczki przykryj ścierką i odstaw na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Słodkie bułeczki piecz przez ok 15-20 minut, aż wierz będzie rumiany. Wyjmij deser i całkowicie ostudź przed zdjęciem foremek.