Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plantany, czyli warzywne banany, można przyrządzać na słodko i na wytrawnie. Mają bardzo ciekawy smak, który świetnie podkręca dodatek cynamonu. Koniecznie wypróbujcie ten deser!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 325
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1347
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25278
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 325
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1347
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25278
Składniki
Orzechy makadamia siekamy. Prażymy na suchej patelni przez kilka minut, co chwilę mieszając. Orzechy powinny lekko się zarumienić, ale nie przypalić. Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Plantany obieramy. Kroimy je na pół, a potem każdą połówkę na pół wzdłuż. Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Gdy się roztopi układamy ćwiartki plantanów, posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy 3 minuty. Po tym czasie obracamy i na patelnie dorzucamy jeszcze morele. Smażymy kolejne 4 minuty. Na talerzach układamy plantany i morele. Posypujemy orzechami makadamia. Całość polewamy do smaku syropem klonowym. Podajemy od razu.