Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest sprawdzony przepis na miękkie pierniczki? Okazuje się, że to prostsze niż myślisz! Ciekawym dodatkiem jest palone masło, które dodaje wypiekom charakteru i ciekawej, karmelowej nuty. Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnym, suchym pojemniku. Najlepiej sprawdzi się puszka lub duży słoik.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7033
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244635
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7033
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244635
Składniki
Masło delikatnie rozpuść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu aż stanie się brązowe. Ostudź.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą palone masło, cukier, miód i jajko. Mieszaj na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodawaj suche składniki do mokrych partiami, mieszając za każdym razem do całkowitego połączenia.
Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Delikatnie spłaszcz każdą z nich na prostokąty. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Blat podsyp mąką. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
Wycinaj pierniczki za pomocą posiadanych foremek. Układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Pierniczki piecz partiami przez 8-9 minut na środkowej półce. Po upieczeniu wyjmij i pozwól im odpocząć przez 2 minuty przed przeniesieniem na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Z drugiej części ciasta przechowywanego w lodówce zrób pierniczki w sposób analogiczny.
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki sprawdzi się zawsze. Pamiętaj, by ciastka przechowywać w zamkniętych puszkach.