Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest sprawdzony przepis na miękkie pierniczki? Okazuje się, że to prostsze niż myślisz! Ciekawym dodatkiem jest palone masło, które dodaje wypiekom charakteru i ciekawej, karmelowej nuty. Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnym, suchym pojemniku. Najlepiej sprawdzi się puszka lub duży słoik.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Masło delikatnie rozpuść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu aż stanie się brązowe. Ostudź.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą palone masło, cukier, miód i jajko. Mieszaj na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodawaj suche składniki do mokrych partiami, mieszając za każdym razem do całkowitego połączenia.
Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Delikatnie spłaszcz każdą z nich na prostokąty. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Blat podsyp mąką. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
Wycinaj pierniczki za pomocą posiadanych foremek. Układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Pierniczki piecz partiami przez 8-9 minut na środkowej półce. Po upieczeniu wyjmij i pozwól im odpocząć przez 2 minuty przed przeniesieniem na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Z drugiej części ciasta przechowywanego w lodówce zrób pierniczki w sposób analogiczny.
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki sprawdzi się zawsze. Pamiętaj, by ciastka przechowywać w zamkniętych puszkach.