Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa to moja ulubiona słodka przekąska. Od jakiegoś czasu nie kupuję już chałwy, lecz przyrządzam ją samodzielnie. Jest na pewno dużo zdrowsza, bo bez różnych zbędnych, niezbyt korzystnych dla zdrowia dodatków. A poza tym przygotowuje się ją łatwo i szybko, a smakuje obłędnie. Ponadto można poeksperymentować z dodatkami. Przy okazji zbliżających się świąt przygotowałam chałwę z dodatkami, które kojarzą nam się nierozerwalnie ze świętami Bożego Narodzenia: suszonymi śliwkami i cynamonem, oraz z suszoną żurawiną. Całość wyszła pyszna jak zwykle i zniknęła błyskawicznie, choć w lodówce można ją trzymać nawet do tygodnia. Ledwo dotrwała do zdjęć, w okrojonym stanie zresztą. Miłośnikom chałwy polecam domowy wyrób tej pysznej słodkości!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8369
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1218
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4611
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8369
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1218
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4611
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 653
Składniki
Sezam wsypujemy na patelnię i podgrzewamy ok 3 minuty na średnim ogniu stale mieszając. Nie może zbrązowieć. Przy dłuższym podgrzewaniu zrobi się gorzki
Z patelni zsypujemy go do miski, aby przestygł. Nie zostawiamy do wystygnięcia na gorącej patelni
Następnie sezam blendujemy na gładko dosypując go partiami do dzbanka. W czasie blendowania zrobi się kleisty
Do jednolitej masy sezamowej dodajemy szczyptę cynamonu i 3 łyżki płynnego miodu i dokładnie mieszamy
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, żurawinę ( jeśli owoce są duże ) kroimy na pół
Owoce mieszamy razem z masą sezamową albo możemy przełożyć cienką warstwę masy sezamowej na dno foremki, posypać owocami i znów przykryć masą sezamową. Posypać resztą owoców i przykryć to resztą masy. Całość wyrównać i docisnąć
Włożyć do lodówki, aby chałwa nieco stężała
Ja mam specjalną silikonową foremkę do chałwy, w której idealnie mieści się ilość masy zrobiona z dwóch szklanek sezamu. Ale nie mając takiej małej keksóweczki możemy chałwę umieścić w dowolnych małych naczyniach np salaterkach, kokilkach itp. Wcześniej można wyłożyć je folią spożywczą. Pociągając za folię łatwiej wyjmiemy chałwę z naczynia nie uszkadzając jej kształtu