Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie to połączenie prostoty wykonania i bogactwa czekoladowego smaku. Jego intensywny smak przełamią dodatki, takie jak cynamon, orzechy czy suszona żurawina. Wnętrze brownie wychodzi wilgotne, a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszny deser. Przyozdobione świątecznymi dodatkami zyskuje fantazyjnego charakteru i stanowi wspaniałą dekorację.
Forma do pieczenia, ozdoby do ciastek, pisaki do ciastek, papier do pieczenia, słomki
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44958
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 759
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44958
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 759
Składniki
Gorzką czekoladę połam na części i rozpuść w garnku razem z masłem.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Wlej ostudzoną czekoladę do masy z ubitymi jajkami i wymieszaj składniki. Następnie wsyp przesianą mąkę, kakao, cynamon, przyprawę korzenną i sól. Ponownie mieszaj do połączenia się składników.
Posiekaj orzechy na drobno, i zetrzyj skórkę z pomarańczy (ma ona jedynie być dodatkiem i nie może zdominować smaku ciasta). Rozprowadź równomiernie dodatki w cieście.
Powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Za pomocą patyczka sprawdź, czy brownie nie jest surowe w środku, ale nie może być również zbyt spieczone i suche wewnątrz.
Po ostygnięciu potnij brownie na trójkąty w kształcie choinki i udekoruj wybraną posypką lub pisakami cukrowymi. Możesz także w dolnej części choinki zanurzyć słomkę, dzięki temu brownie będzie wyglądać jeszcze bardziej efektownie.