Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi bliscy toczą debaty co jest lepsze na niedzielne popołudnie: Krucha szarlotka czy klasyczny jabłecznik? Ja stawiam na kruchą i maślaną przyjemność! Zapraszam na przepis, który dołączy do listy waszych ulubionych wypieków.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 105
Dziś do pracy.
Odsłon: 124
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15398
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 315
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 105
Dziś do pracy.
Odsłon: 124
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 147
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię...
Odsłon: 15398
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 315
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto kruche ugnieć w misce. Może się wydawać, że masa jest za sucha, ale po dłuższym wyrabianiu zespoli się w jednolitą całość.
Uformuj kulę, następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1,5 godziny.
W między czasie umyj i pokrój jabłka w ćwiartki. Usuń gniazdo, następnie zetrzyj tarką na grubych oczkach. Aby pozbyć się nadmiaru soku odczekaj 20 minut. Po tym czasie dodatkowo lekko odciśnij jabłka np dłońmi (pilnuj jednak by wiórki nie były ZA suche). Dodaj cukier z cynamonem i dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto kruche, pokrój na dwie równe części, jedną z nich włóż spowrotem do lodówki. Drugą połowę wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia (ja użyłam blachy prostokątnej 25x40cm)
Polecam pokroić masę na plastry i wyłożyć spód, małymi kawałkami wypełnić szpary i zlepić wszystko razem.
Na ciasto kruche wyłóż równo nasze starte jabłka. Pora wyjąć drugą połowę masy z lodówki. Będziemy nią wykładać górę szarlotki.
Naszą połówkę pokroiłam w plastry, następnie w paski i ułożyłam na jabłkach kratkę z sercem. Możesz również użyć tarki i startą masą wyłóżyć szarlotkę. Masz pomysł jak jeszcze inaczej ją przyozdobić? Daj znać w komentarzu! :) Włóż blachę do nagrzanego piekarnika z funkcją góra/dół na 180°C. Piecz około 1 godziny. Moja szarlotka upiekła się w 50 minut. Polecam zostawić ją na 40 minut, po tym czasie obserwować aż do upieczenia. Powinna przypiec się na lekki brąz.
Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw aż porządnie ostygnie. Smacznego! Życzy M-Mama