Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szarlotkę, na kruchym cieście.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 987
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2874
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 987
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2874
Składniki
Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem. Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.