Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1741

Dodano:

Odsłon: 3126

Przepis na szarlotkę, na kruchym cieście.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem.
    Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ElMar 14 lutego Naprawdę jest bardzo smaczna, do kawy z cynamonem:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Takie ciacho zawsze znajdzie wielbicieli :) Pyszna szarlotka, z tym chrupiącym ciastem do cappuccino dodatek idealny, mniam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 lutego Piję kawkę i zatopiłabym łyżeczkę w tym pysznym cieście :))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

CookWithMe 14 lutego Nie mogę się oprzeć by nie zrobić takiej szarlotki! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 lutego To jedno z moich najbardziej ulubionych ciast.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń