Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4090

Dodano:

Odsłon: 2366

Pyszne,mięciutkie ciasto ale warunkiem są kwaśne jabłka .

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 5 żółtek
  • Dodatkowo:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • Piana:
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Podzielić na dwie równe części.
    Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach: 25/35 cm .
    Nakłuć widelcem, posypać łyżką tartej bułki
    Ułożyć jabłka pokrojone w dość grube plastry.Można delikatnie oprószyć cynamonem.

    Zagotować mleko z cukrem, ugotować budyń. Gorącym zalać jabłka. Budyń powinien wypełnić luki między kawałkami jabłek.
    Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Docisnąć do brzegów formy. Nakłuć widelcem by para mogła się wydostać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
    Na dziesięć minut przed końcem pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć ubitą pianę. Piec jeszcze 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń