Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z landsberską to deser wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. Przepis na ciasto pochodzi najpewniej z czasów powojennych. Po II wojnie światowej tereny Ziemi Gorzowskiej ponownie zasiedlano. Rodziny prowadziły przydomowe ogródki i sady, aby w ten sposób zdobywać pożywienie. Jako pierwsze wyhodowały w nich jabłka odmiany reneta landsberska. Delikatne owoce szybko posłużyły do stworzenia słynnego dziś wypieku, czyli szarlotki z landsberską. Do dziś na terenie Ziemi Gorzowskiej pielęgnuje się przepis. Kruche ciasto przełożone jabłkami to pyszny przysmak na święta i uroczystości.
Forma o średnicy 22 cm, folia spożywcza
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 1572
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 107
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 938
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 121
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 1572
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 107
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 938
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 121
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj kruche ciasto. Masło musi być dobrze schłodzone - najlepiej pokrój je na małe kawałki i wstaw na kilka minut do zamrażarki. W międzyczasie na blat kuchenny wysyp mąkę, cukier i sól. Dodaj masło, śmietanę i jajka. Zagnieć szybko na elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Czekając na schłodzenie ciasta, zrób nadzienie. Obierz jabłka, przekrój na cztery części i usuń gniazda nasienne. W głębszym garnku rozpuść masło i wsyp owoce. Posyp je równomiernie cukrem i cynamonem. Przemieszaj, żeby składniki się połączyły. Duś tylko do miękkości owoców.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, podziel na dwie części (pierwsza tylko nieco większa od drugiej). Pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. centymetra i włóż do formy (na spód i również na niewysokie boki). Posyp ciasto bułką tartą i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój w szerokie paski. Układaj na nadzieniu, tworząc kratkę.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na godzinę, aż się zarumieni. Wyjmij i schłódź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.