Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z pigwą

Szarlotka z pigwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1811

Dodano:

Odsłon: 2257

Tym razem pokusiłam się o szarlotkę z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa.Osobiście bardzo lubię pigwę bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory. Taka jesienna propozycja dla łasuchów.

Składniki

  • ciasto:100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • pigwa: 1,5 kg pigwy
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 ml wody
  • 1 cytryna
  • puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka z pigwą

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę.

    Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.

  2. Pigwa:

    Pigwy obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wodę, cukier, cynamon i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia.

    Na podpieczony ciepły spód wykładam pigwę. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na pigwę. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń