Do góry

Desery Przepis na:

Szybka Tarta sernikowa z sosem porzeczkowym

Szybka Tarta sernikowa z sosem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16481

Dodano:

Odsłon: 1239

Kruche korzenne ciasteczka i delikatny sernik, polecam.

Składniki

  • spód: ciastka korzenne kilka sztuk
  • Masa serowa: ser ricotta 250 g
  • jajko 1
  • cukier drobny 50 g
  • mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sos: czerwona porzeczka mrożona 300 g
  • woda 300 ml
  • cukier brązowy 70-80 g
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka Tarta sernikowa z sosem porzeczkowym

Przygotowanie

  1. Mrożone porzeczki z cukrem gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając ok. 40 minut.
    Tortownicę 15 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą.
    Spód tortownicy wykładamy ciasteczkami.
    Rozgrzewamy piekarnik do 160 C i wstawiamy wodę w czajniku.
    Z serka odlewamy wodę i krótko miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny i teraz miksujemy już trochę dłużej.
    Zmiksowany ser wykładamy na ciastka.
    Spód i boki tortownicy owijamy folią aluminiową, stawiamy do większej blaszki , nalewamy ciepłą wodę do 1/3 wysokości tortownicy.Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy .
    Jeszcze lekko ciepłą tartę polewamy przetartym przez sitko sosem.
    Ja osobiście, wolę nawet nie przetarty sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń