Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka francuskie z owocami. Lekkie, półwytrawne, doskonałe na deser lub przystawkę. Wersja dla leniwych (jak ja) - z gotowego ciasta francuskiego. Ale sprawdziłem - nie zawiera sztucznych dodatków (przynajmniej to z Lidla)! Idealny deser dla dzieci i dorosłych.
abłka i brzoskwinie obierz, pokrój w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzej masło, dodaj miód, cynamon i goździki.
Kiedy miód się rozpuści - dodaj jabłko.
Smaż chwilę, aż cząstki jabłka staną się miękkie.
Wyjmij z glazury i odłóż na talerzyk.
Ciasto francuskie (rozmrożone) pokrój na kwadraty i zawiń brzegi, tworząc małe miseczki. Ja pociąłem płat ciasta na 18 kawałków (6 x 3).
Ułóż miseczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nich (oddzielnie) brzoskwinie i glazurowane jabłka.
Jabłka posyp jeszcze odrobiną cynamonu, natomiast brzoskwinie posmaruj glazurą pozostałą z jabłek.
Resztki ciasta możesz pokroić w cienkie paski i położyć na wierzchu ciastek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią.
Przed końcem pieczenia (po ok. 15 minutach) możesz spryskać ciastka wodą (z rozpylacza).
Pyszne kruche ciasto z mrożonymi owocami i bezą zapraszam na przepis
Odsłon: 3227
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 19
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 68
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 48
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13241
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5223
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5080
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 19
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 68
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 48
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13241
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5223
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5080
Składniki
abłka i brzoskwinie obierz, pokrój w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej masło, dodaj miód, cynamon i goździki. Kiedy miód się rozpuści - dodaj jabłko. Smaż chwilę, aż cząstki jabłka staną się miękkie. Wyjmij z glazury i odłóż na talerzyk.
Ciasto francuskie (rozmrożone) pokrój na kwadraty i zawiń brzegi, tworząc małe miseczki. Ja pociąłem płat ciasta na 18 kawałków (6 x 3).
Ułóż miseczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nich (oddzielnie) brzoskwinie i glazurowane jabłka. Jabłka posyp jeszcze odrobiną cynamonu, natomiast brzoskwinie posmaruj glazurą pozostałą z jabłek. Resztki ciasta możesz pokroić w cienkie paski i położyć na wierzchu ciastek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut, aż ładnie się zrumienią. Przed końcem pieczenia (po ok. 15 minutach) możesz spryskać ciastka wodą (z rozpylacza).
Przepisy Desery
Desery
Rolada bezowa z malinami
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Kokosowe kostki
Desery
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to deser, który można przygotować w niespełna godzin...
Odsłon: 398
Ptasie mleczko z galaretką
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 280