Do góry

Desery Przepis na:

Szyszki

Szyszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 587

Szyszki z ryżu preparowanego – smak z dziecięcych lat. Tak niewiele potrzeba aby smakiem i myślami wrócić do tamtych chwil. W niejednym domu szyszki były obowiązkowe w święta i większe uroczystości rodzinne. Odkąd mam dzieci, szyszki często u mnie goszczą. Największą zaletą jest mała ilość składników i szybkie przygotowanie.

Składniki

  • 120g ryżu preparowanego
  • 75g prawdziwego masła
  • 250g krówek (waga bez papierków)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szyszki

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wkładamy masło i pokrojone krówki.

  2. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu całkowitego roztopienia się krówek i połączenia z masłem (nie gotujemy).

  3. Garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Szyszki formujemy w wilgotnych dłoniach. Układamy je na talerzu lub wkładamy do papilotek na muffinki. Ja wolę w papilotkach je trzymać, ponieważ nie sklejają się. Czekamy aż dobrze zastygną i jemy.

    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń