Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3635

Dodano:

Odsłon: 2418

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 230 g mąki,
  • 130 g masła,
  • 1 1/3 łyżki cukru,
  • 1 jajko
  • Składniki na mus;
  • 5 żółtek,
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 1/2 szklanki soku z cytryny,
  • Dodatkowo;
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • łyżka cukru,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut.

    Wykonanie musu.
    Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
    Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce.

    Ubić na sztywno śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać skórkę z cytryny i cukier.
    Smacznego...:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń