Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 164

Tarta z brzoskwiniami i waniliowym kremem jest delikatna, smaczna i wilgotna. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • żółtko 1 szt
  • masło 15 dag
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki
  • sól do smaku
  • Krem
  • mleko 50 ml
  • śmietanka 50 ml
  • jajko 1 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • mąka tortowa 1 łyżka
  • Pozostałe składniki
  • płatki migdałowe 1 garść
  • brzoskwinie 4-6 szt
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w cząstki.


  2. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i odrobiną soli, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, 3-4 łyżki gęstej śmietany.

  3. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.


  4. Następnie rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm, dokładnie wylepić, dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni. Gdy boki tarty zaczną się rumienić, usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 5 minut.


  5. Krem:
    Jajko z cukrem z wanilią zmiksować, dodać śmietanę, mąkę mleko i dokładnie wymieszać.

  6. Na podpieczone ciasto wylać mieszanką mleczną.
    Ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.


  7. Piec około 20-25 minut( do chwili gdy masa będzie gęsta)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń