Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z brzoskwiniami i jabłkami

Tarta z brzoskwiniami i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 664

Dodano:

Odsłon: 1708

Szybka, rustykalna tarta z pysznym brzoskwiniowo-jabłkowym nadzieniem. Idealna do kawy i herbaty.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 3 brzoskwinie
  • jedno jabłko
  • cynamon
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brzoskwiniami i jabłkami

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. Następnie palcami wszystko ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i ponownie rozcieramy. Aby wszystko połączyć całość dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu lub śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i kiedy będzie gładkie, to formuje je w kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 10 minut do lodówki.

  2. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w cienkie półksiężyce. Owoce najlepiej wybrać dość miękkie i słodkie. Wtedy po upieczeniu będą rozpływały się w ustach i nie trzeba będzie ich dosładzać.

  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu). Od brzegu ciasta zostawiamy co najmniej 5 cm pustego miejsca, ponieważ tym przykryjemy owoce. Im mniej zostawimy, tym bardziej „odkryta” będzie tarta. Owoce oprószamy cynamonem oraz lekko cukrem. Następnie zamykamy naszą tartę, czyli pozostawionym brzegiem zakrywamy owoce. Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg „położył się” na owocach i powstały zakładki z ciasta. Ciasto smarujemy jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń