Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z odrobiną cynamonu i niespodzianka...czekoladą gorzką.Rozpływa się w ustach:)źródło:gotowaniecieszy.blox.pl
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i cynamonem.Dodajemy do nich masło i wcieramy je do chwili utworzenia się kruszonki.Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto.Jeśli będzie się mocno kleić do rąk,należy podsypać odrobiną mąki,jednak ciasto nie powinno być twarde.
Ciastem wykładamy formę na tartę o średnicy 28 cm i wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Następnie na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy (można użyć fasoli).Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut,a następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 minut.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła i posypujemy je startą czekoladą.Na wierzchu układamy kawałki połówki śliwek.Wierzch posypujemy kruszonką.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut(do zrumienienia się kruszonki).