Do góry

Desery Przepis na:

Torcik orzechowy z masą kawową

Torcik orzechowy z masą kawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3437

Dodano:

Odsłon: 7829

Anioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam słodkości.....

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 8 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut w 180
  • Masa:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szkl cukru pudru,
  • 1,5 -2 kostki masła,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • opcjonalnie odrobina alkoholu.
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubić na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać na gęsty krem, ok 10 minut. Do jeszcze ciepłej masy dodać kawę, żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia.

  2. W tym czasie utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła.
    Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.
    Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.
    Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną:-)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń